marți, 2 februarie 2010

Spune-mi ce mananci ca sa-ti spun de unde esti...


Citesc in revista Geo un articol care se numeste:"Ce manaca lumea" si ma ingrozezc cat de diferit se mananca pe glob. In Ecuador o familie de tarani manaca doar la zile mari morcovi,gaini si rosii. Ca sa nu mai zic faptul ca zaharul brun infasurat in foi si taiat subtire reprezinta o delicatesa...Hrana lor zilnica este formata din cartofi, linte,fasole,bananesi lapte din propria gospodarie.Visul lor este sa guste sardele din conserve si branza preambalata.:)In Polonia este analizata de catre cei de la Geo ..."masa" unei familii prospere.Ei prefera bucatele savuroase:carne sau ciolan de porc, macrou, legume conservate si prajituri poloneze.Nici tentatiile restaurantelor fast food nu i-au ocolit.Cu totul altfel stau lucrurile la masa unei familii din Japonia.Familia Matsuda are o lista de bucate care cuprinde tot felul de alimente numite de ei "LONG LIFE FOOD": plante tinere,tofu din iarba de mare,peste. Kama Matsuda intelegem din articol ca este veteranul familiei si ca a dansat pana si in ziua cand si-a aniversat implinirea a 100 de ani. Traieste in casa nurorii in varsta de 75 de ani si a fiului in varsta de 88. Femeia gateste o data pe sapatamana o planta cam amaruie asemanatoare cu spanacul, care creste salbatic pe insula,pe care o amesteca cu tofu si o stropeste cu lamaie si otet. In timpul mesei familia practica traditionalul HARA HACHI BU adica..NU MANCA PANA TE SATURI. Spre deosebire de membrii familiei din Polonia acestia chiar daca sunt mai in varsta arata mult mai bine si toti zambesc! Si familia din Ecuador arata bine in ciuda lipsurilor materiale. Cu totul altfel stau lucrurile privind tabloul unei familii din SUA. Este un tablou trist deoarece in ciuda abundentei de alimente care se afla pe masa,membrii familiei sunt suparaponderali...Ei manaca in fiecare zi fast food si viseaza sa aiba timpul de a ajunge la o sala de fitness.TRIST! In KUWEIT familia de acolo prezinta" masa". Mancarea lor este formata din paine coapta din faina integrala si restul se cumpara din nefericire doar de la supermarket...In CIAD exista o familie cu cinci copii.Ei consuma:terci de mei,supa de pastai de Okra macinate,rosii,peste uscat...In Groenlanda familia Madsen serveste carne din belsug: de foca , de balena sau de morsa :) si ceaiuri,suc de fructe si cereale.Mancarea favorita a capului familiei este ursul polar iar sotia sa prefera pielea de narval. :)In Australia este analizata o familie de aborigeni. Traiesc din ajutor social si sunt bolnavi de diabet.Ei consuma haotic mancare din supermarket.In TURCIA familia Celik este numeroasa, consuma multa carne si au lipsuri financiare.Tatal spune ca daca ar avea bani i-ar placea sa pregateasca mai des pui sau miel.La masa lor se vad si portocale,banane si anumite verdeturi si seminte...In China este analizata o familie cu venituri mici.Ei consuma:orez,pepeni,vinete,castraveti si supa de pasare este singurul fel de mancare gatita pe care-l cunosc.Nu au calcat niciodata intr-un restaurant, cultiva un mic teren cu cereale si alune si au o gradina unde cresc rosii,struguri,varza,dovleac...Bunicul spune ca in timpul revolutiei culturale manca pana si iarba." Curios este faptul ca am aflat ca la consumul de lapte s-au adaptat doar locuitorii Europei si ai Africii.Omul POATE trai sanatos in cele mai diferite medii alimentare, in aproape toate ecosistemele planetei..Carnea,pestele, exista pretutindeni...Daca europenii s-ar reantoarce la hrana traditionala a inaintasilor ar putea deveni mai sanatosi.Noi am mostenit doar pofta de mancare a omului primitiv din pacate conditia fizica s-a pierdut...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu