vineri, 7 octombrie 2011
Printesa Maria
În familie era numită Mignon spre a fi deosebită de mama sa.
Maria s-a născut la 6 ianuarie 1900, în orașul Gotha, provincia Turingia, Germania. Mama sa era Maria de Edinburgh devenita Regina Romaniei. Tatăl Mariei a fost Regele Ferdinand I al României.
S-a căsătorit cu regele Alexandru I al Iugoslaviei pe 8 iunie 1922.
Maria și Alexandru au avut 3 băieți: Printul Petru, printul Tomislav si printul Andrei. Cel mai mare fiu al ei a devenit rege sub numele de Petru al II-lea al Iugoslaviei, ultimul suveran iugoslav.
A devenit regina mamă a Iugoslaviei, după asasinarea regelui Alexandru I al Iugoslaviei la Marsilia în 1934.
Una din pozele mele preferate cu printesa Maria...
Maria, devenita regina Iugoslaviei...
Maria a murit în exil la Londra, pe 22 iunie 1961 și a fost înmormântată la "Royal Burial Ground".
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Regele Alexandru I al Yugoslaviei nu a putut să se căsătorească cu prima sa mare dragoste, una dintre fetele Ţarului Nicolae al II-lea (1894-1917), asasinată de bolşevici. Suveranul sârb s-a orientat, forţat de împrejurări, către familia regală română. După o logodnă stabilită la Bucureşti (20 februarie 1922), nunta a fost organizată la Belgrad. Regina Maria a comandat la Paris toaletele pentru rochia principesei Mărioara. Rochia a fost realizată în România în atelierul Şcolii de broderii „Regina Maria”. Trena a vut o lungime de cinci metri. A fost decorată cu strasuri iar la poale i-au fost aplicate stemele caselor regale română şi sârbă. Principele Nicolae, fratele principesei Mărioara şi principele Paul, cumnatul acesteia, urmau să ţină trena.
RăspundețiȘtergereLa 6/7 iunie 1922 s-a desfăşurat noaptea marii serenade, eveniment care a precedat nunta. Sute de cântăreţi, îmbrăcaţi în costume tradiţionale, au cântat sub balconul principesei Mărioara imnuri naţionale. Nu a lipsit din repertoriu cântecul croat al miresei. Regele Ferdinand şi regina Maria au ascultat cântecele dintr-un balcon învecinat. La 7 iunie a avut loc o serbare pe Câmpul de curse din Belgrad, viitorii miri fiind ovaţionaţi de 50.000 de oameni. 21 de salve de tun anunţau, la 8 iunie 1922, începerea festivităţii căsătoriei. Alaiul s-a deplasat la Catedrala din Belgrad în şase trăsuri. Patriarhul Dumitru i-a aşteptat la intrare unde cei doi miri au sărutat Evanghelia. Regele Alexandru I şi naşii (prinţii de York şi Arsene), au lăsat săbiile în grija unor aghiotanţi înainte de a intra în Catedrală. Principesa Mărioara a spus că este de acord să se căsătorească în sârbă. În acelaşi timp, în toate bisericile din România s-au desfăşurat slujbe religioase.
Proaspeţii căsătoriţi s-au întors la Palat în aceiaşi ordine în care au venit. Fete tinere îmbrăcate în costume albe au aşezat la picioarele Reginei Mărioara o pânză albă, care se întinde până la scări. Regina Mărioara urcă treptele palatului în timp ce femeile sârbe aruncă deasupra ei cu grâu. Ajunsă la intrare se opreşte lângă o femeie care ţine în braţe un copil de doi ani. Îl sărută şi îi dăruieşte o cămaşă. Respecta în acest mod un obicei sârb care simboliza fecunditatea căsătoriei. O altă femei îi oferă pâine şi vin. Regina Mărioara intră în casa soţului cu braţele pline, simbolizând belşugul.
Tinerii căsătoriţi au primit felicitările în Sala Tronului, plecând apoi să-şi petreacă luna de miere la Bled (Slovenia)
PS: eu sunt autorul...
Catalin: De trei ori " Felicitari!" pentru aceasta bogata scriere din care am aflat detalii pretioase... Am si o mica nedumerire: Maria chiar era copilul lui Ferdinand? :)
RăspundețiȘtergereRegina Maria a avut o fată cu prinţul Barbu Ştirbei...; este vorba de prinţesa Ileana...
RăspundețiȘtergereMultumesc pentru lamuriri! :)
RăspundețiȘtergere