sâmbătă, 12 iunie 2010

Castle Bran








Plec in vacanta spre Bran.(o saptamana blogul Anima ma va astepta ca sa vin cu noi informatii, poze si descrieri ) O sa ma reantalnesc cu castelul Bran dupa o pauza de doi ani si nu numai...Tinta mea este sa gasesc Gura de Rai! Daca atmosfera va fi favorabila am sa-i fac si niste poze. Asta daca nu ma transform intr-o vampiroaica care sa le sopteasca turistilor ca nu-l gasesc in castelul Bran pe Dracula ci doar in imaginatia lor, alimentata de romanul lui Bram Stoker sau de pelicula lui Coppola.( si de comerciantii de kitsch-uri...) De cate ori merg acolo si mie-mi place sa-mi imaginez cum fantoma contelui ma urmareste ,ma desfata si ma invita la dans...:) Ploaia (de care probabil nu o sa scap la castel nici anul asta) o sa ma trezeasca cu picurii sai la desteapta realitate. Fiindca adevaratul istoric al castelului Bran este cu mult mai impresionant decat vampirul.( ministrul turismului nu stie sa exploateze latura asta intr-un mod inteligent... )Orice poveste bine povestita vinde . Numai ca ei nu stiu sa o povesteasca... Ca vampiroaica, as putea sa o musc de gat pe Udrea ? :) Sa revenim la adevaratul istoric al castelului Bran... Iata-l!

la 19 noiembrie 1377, Ludovic I de Anjou acorda brasovenilor apanajul de a ridica un nou fort de piatra la Bran "cu propriile lor osteneli si cheltuieli". Aceasta pare sa fie prima documentare istorica a Branului.

Cetatea avea atributii militare si jurisdictionale fiind aparata de o garnizoana permanenta compusa din balistari englezi si briganzi sub conducerea unui castelan.
Daca în 1406 cetatea se gasea în stapâmire lui Mirecea cel Batrân, la sfarsitul sec. al XV - lea ea este subordonata autoritatii comitelui secuilor, raspunzator de apararea sud - estului Transilvaniei, iar din timpul lui Iancu de Hunedoara trece sub conducerea voievodatului Transilvaniei.

Pe aceste meleaguri de-a lungul istoriei s-au perindat numeroase personalitati. Asfel, în aprilie 1460 Vlad Tepes patrunde prin Bran în Tara Bârsei "atacând sate cetati si orase", unde a dat foc grânelor, iar pe cei printi I-a tras în teapa în apropierea capelei Sf. Iacob din Brasov. Tot el, în 1476 a trecut pe la Bran în drumul sau spre Tara Româneasca unde avea sa ocupe pentru a treia oara tronul, iar în 7 iulie 1600 doamna lui Mihai Viteazul a poposit din drumul sau spre Transilvania, la Bran, unde localnicii i-au oferit pastravi din "rezervorul castelului".

Tot aici a facut un popas si regele Suediei, la 8 noiembrie 1714, în drumul sau spre casa dupa înfrângerea suferita la Poltava în lupta cu turcii.

La 1 decembrie 1920 Consiliul orasenesc al orasului Brasov doneaza Castelul Bran Reginei Maria, ca semn de recunostinta fata de contributia sa la înfaptuirea Marii Uniri.

Intre 1920 - 1927 Castelul Bran a fost restaurat sub conducerea arhitectului Curtii Regale, Carol Liman, care îl transforma într-o frumoasa resedinta de vara, înconjurata de parc, cu alei de promenada, lac, fântâni, terase de popas, construind si Casa de ceai.

Dupa 1948 a intrat în proprietatea statului român, iar din 1956 a devenit muzeu.'

Un comentariu:

  1. ...şi a fost retrocedat familiei de Habsburg, iar statul român a evacuat mobilierul, expunându-l la Vamă, casele situate la cca 1 km S de castel.

    RăspundețiȘtergere