duminică, 10 octombrie 2010

Inainte de a scrie o carte...


Teme-te sa nu cazi in ridicol! Apreciez oamenii care au decentza de a nu se avanta spre a scrie carti precum mananca ori casca... Cand un om iti acorda timp din viata sa ca sa-ti citeasca cartea, ofera-i tot ce-i mai bun, imbraca-l, hraneste-l, cladeste-l si revolutioneaza! ( nu ma refer decat la minte...) A scrie e la indemana oricui dar cu ce pret... Anual, se tiparesc mii de carti inutile scrise de imbecili, doar pentru ca asa au avut ei chef... Astia nu se gandesc niciodata la altii, inainte de a scrie o carte ci numai la ei! 'Scriitorule'... Gandeste-te serios daca esti in stare de asta, daca ai acumulat suficienta cultura generala si experienta de viata pentru a scrie!
Toti marii scriitori ai lumii s-au documentat temeinic inainte de a-si incepe activitatea scriitoriceasca... Lev Tolstoi tinea minte toate figurile pe care le vazuse candva in viata. Pentru a scrie un singur vers -Rainer Maria Rilke spunea:
' trebuie sa fi vazut multe orase, oameni si lucruri, trebuie sa cunosti animalele, sa simti cum zboara pasarile si sa stii ce miscare fac florile cand isi deschid dimineata corolele. Trebuie sa-ti aduci aminte de drumuri, in regiuni necunoscute, de intalniri neasteptate, de plecari pe care le presimteai de mult, de boli ale copilariei, de jignirile parintilor...' Orhan Pamuk pentru cartea ' Ma numesc Rosu' s-a documentat ani in sir... Daca nu te documentezi, risti ca sa scrii ce au mai scris si altii si chiar intr-o forma mult mai saracacioasa( chiar daca, asta nu are de-a face cu succesul de vanzare a cartilor "pe val" ) Daca-ti doresti doar succes la incasari...cu ajutorul publicitatii se poate realiza foarte usor chiar daca valoarea ta scriitoriceasca este nula! Si tanti Lica-femeia de serviciu de pe scara mea poate sa aiba succes la vanzarile de carte cu un pic de publicitate... Dar daca-ti doresti sa scrii o carte valoroasa, creierasul tau trebuie sa fi acumulat ceva cultura. Nu' pozez' in mare cunoscatoare! Am auzit si eu de la altii mai batrani si mai intelepti... ;)INAINTE DE A SCRIE O CARTE.. TREBUIE SA TE GANDESTI SERIOS DACA ESTI IN STARE!!! 'Shakespeare a acumulat in kilogramul si ceva de materie cenusie, practic toata cultura timpului sau'- zice Cristian Tudor Popescu in cartea 'Nobelul Romanesc'. Shakespeare dupa parerea dumnealui, cunostea una din marile carti ale culturii lumii: Yi Jing-Cartea Schimbarilor -izvorul confucianismului, taoismului si budismului. Si mai zice C.T.P ceva:
"Resimt o mare mila fata de hartia pangarita de mizeriile unora care-si publica mazgalelile si bat cu cartile lor recordul la vanzari in timp ce Shakespeare sta cuminte si prafuit intr-un colt al raftului librariei...'- C.T.Popescu.
Am citit candva o fraza memorabila:
'In scriitor trebuie sa traiasca trei oameni:
-ganditorul care pune o problema adanca si importanta din punct de vedere social
-artistul care realizeaza imagini artistice vii in aceasta idee
-criticul care supune focului analizei opera.' Asadar, nu este suficienta doar pasiunea si imaginatia... Spune-le asta si divelor de pe plaiul mioritic care depasesc in vanzari pe Cartarescu! Nu mai vorbesc de Shakespeare sau Dostoievski care 'dorm' prafuiti in vre-un colt din librarie... ;(

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu