vineri, 29 octombrie 2010

Omagiu Cleopatrei!




Cleopatra este modelul meu, inca din anii copilariei. Ionel Teodoreanu scrie atat de frumos în 'Lorelei' despre Cleopatra...

" Ţi-aduci aminte? Ca să-l cunoască pe Cesar, Cleopatra, însoţită de un singur credincios, a trecut marea cu barca, înfruntând-o, s-a lăsat înfăşurată într-un sac ordinar şi dusă pe umeri în palatul lui Cesar, fără ca nimeni să-şi închipuie că într-un ţol purtat pe umeri regina Egiptului vine să-l vadă pe Cesar. "

Cleopatra a fost considerată dintotdeauna drept cea mai frumoasă femeie din lume, cu toate ca nu avea trasaturile perfecte...

"Dacă nasul Cleopatrei ar fi fost mai scurt, fața lumii ar fi fost alta", spunea Blaise Pascal despre regina Egiptului. Pascal credea că femeile cu nasul lung sunt mai atrăgătoare și că poate acest amănunt i-ar fi atras pe Cezar și pe Marc Antoniu.

Ultima regina a Egiptului, Cleopatra a VII-a, s-a nascut in anul 69 i.Hr la Alexandria, cel mai mare oras din lume la acea vreme. Este ultima regina a dinastiei intemeiate la moartea lui Alexandru cel Mare (323 i.Hr) de catre unul din generalii sai, macedoneanul Ptolemeu.

Potrivit descrierii istoricilor, Cleopatra era inzestrata cu multe calitati: inteligentza, ambitia, energia, latura spirituala dezvoltata, inzestrata pentru teatru si avea un farmec irezistibil, seducator. Vorbea 7 limbi.

La 18 ani, era convinsa ca poate conduce singura treburile statului si chiar isi propune sa redea stralucirea Egiptului. Apeleaza la negustorul Apollodor
din Sicilia, care o duce la palat infasurata intr-un covor oriental, acoperit cu o piele de lectica, infatisat ca dar ofiterului roman. In varsta de 50 de ani, Cezar este incantat de "cadou" si o noapte de dragoste il convinge de drepturile Cleopatrei (22 de ani) asupra Egiptului. A fost o femeie culta si a suferit enorm cand Biblioteca din Alexandria a ars...

Casatorit la Roma, Cezar se indragosteste de Cleopatra si chiar isi prelungeste sederea in Alexandria.La despartire, ii lasa patru legiuni romane ca s-o apere de dusmani si sa asigure transportul granelor spre Roma. La numai cateva saptamani de la plecarea lui, Cleopatra ii naste un fiu, caruia ii pune numelePtolemeu al XV-lea Cezarion. Prilej de mare bucurie pentru ofiterul roman, care-si pierduse unicul copil, pe Iulia. Anul urmator isi aduce amanta si copilul la Roma, unde raman pana in anul 44 iHr., cand Cezare ste asasinat de catre republicani.

Marc Antoniu la fel ca si Cezare, uita sa mai plece din Egipt si este vrajit de Cleopatra.Avea 40 de ani cand a intalnit aceasta seducatoare. Daca cu Cezare, regina purta discutii elevate, despre arta,literatura, politica, Marc Antoniu este mai putin rafinat. Pentru a-l distra, Cleopatra canta. Beau, vaneaza impreuna, se injura, glumesc,se travestesc si hoinaresc pe strazi...

Cleopatra se sinucide din cauza faptului ca fusese capturata de Octavian
si moare la 39 de ani, dupa 22 de ani de domnie. Octavian porunceste sa fie inmormantata cu toata pompa, alaturi de iubitul ei, Marc Antoniu. Astazi, locurile de veci sunt acoperite de Mediterana.

P.S: Intotdeauna, aflu lucruri noi despre Cleopatra si ale sale mistere...Astazi, aduc un omagiu superbei regine, din viata careia toate femeile pot invata ceva!

2 comentarii:

  1. îți propun şi pe Nefertiti, soția faraonului Amenhotep IV/Akhenaton, întemeietorul primei religii monoteiste a lumii; l-a urmat pe acesta în deşert pentru a construi un oraş din nimic şi l-a susținut în proiectul său utopic pînă la moarte; cît despre frumusețe, bustul păstrat la Berlin spune totul; dealtfel şi numele ei înseamnă "frumoasa care iată, vine"

    RăspundețiȘtergere