vineri, 9 iulie 2010

Placinta Twin Peaks




Va mai aduceti aminte de placinta cu cirese care-l inebunea pe agentul FBI- Dale Cooper. Am descoperit reteta ei si abia astept sa o incerc! Iat-o!

Pentru aluat aveti nevoie de :
350 gr. faina
200 gr. unt sau margarina
2 galbenusuri
2 lingurite zahar
1 praf de copt
sare, vanilie
2-3 linguri smantana

Se freaca untul cu zaharul, sarea, vanilia si galbenusurile. Se adauga faina, praful de copt stins cu zeama de lamaie, si smantana pentru a obtine un aluat usor de intins si nelipicios. Se da la rece o ora.
Intre timp se prepara umplutura:
1500-1600 gr. cirese fara samburi (scoateti samburii de la 2 kg. de cirese)
3 linguri pesmet
90-120 gr. nuca taiata nu foarte marunt
225-300 gr. zahar tos (puteti pune mai mult sau mai putin in functie de gust si de cat de dulci sunt ciresele)
scortisoara si vanilie dupa gust

Aluatul se imparte in doua (o parte putin mai mare care sa acopere si marginile tavii) si se intinde ( intins cu facaletul intre 2 bucati de folie). Se aseaza o parte in tava cat sa acopere si marginile, peste se presara pesmet, cam jumatate din compozitia de zahar amestecat cu nuca, vanilie si scortisoara, se pun ciresele in strat generos, deasupra restul de zahar si apoi foaia de aluat ramasa, care se inteapa din loc in loc cu furculita.
Se da la copt la foc potrivit (mai degraba spre mic) si se coace pana foaia de deasupra este aurie.

Dupa racire se presara cu zahar pudra si o idee de scortisoara.

Se pare ca tot farmecul acestei prajituri consta in stratul generos de cirese cu un pic de crusta de aluat fraged. Puteti sa o serviti pe muzica din Twin Peaks si sa va imaginati ca sunteti la cafeneaua Normei. Acolo unde agentul Cooper servea portia de placinta cu cirese si cafeaua. A ramas memorabila replica lui Cooper: '„O cafea a naibii de bună... şi fierbinte!” Ca si placinta...;>

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu