marți, 30 noiembrie 2010

Momârlanii...



Cand vezi Parangul trebuie sa cunosti faptul ca ai dat de Tara Momarlanilor ! Momarlanii sunt urmasii dacilor. Lumea momarlanilor se afla in satul Cimpa de pe Valea Jiului, loc muntos si incarcat cu peisaje superbe si cu oameni de un farmec absolut. La primavara, voi avea onoarea de a merge acolo si m-am documentat bine cu privire la momarlani... M-a emotionat mult faptul ca-si ingroapa mortii langa casa, adica in gradina sau in livada..."Iar acolo unde era ingropat un om, dacii puneau si-un copac roditor" - aflu din revista Formula As de la cel mai mare pictor de momarlani, Petre Birau. El mai povesteste pentru revista si minunatiile urmatoare:

" Momarlanii nu fac nici macar vreo impletitura frumoasa la stalpul casei, ca in alte parti. Simplitatea asta austera vine de la daci! E si ea o forma de izolare, care ne-a pastrat traditiile si neamul. Ca pana acum cativa ani, un baiat momarlan nici nu avea voie sa se casatoreasca cu o femeie din alt neam, cu o "baraba" cum le spunem noi. Pana si obiceiul de-a ne inmormanta rudele in gradina casei tot de-aici vine: ca noi nu ne lasam nici mortii sa plece departe de casa, ii punem sa odihneasca sub ochii nostri in livada. In schimb, cat traieste, momarlanului adevarat ii plac oile. La noi, satul sat si momarlanul-momarlan inseamna om cu oi multe. "

Aflu faptul ca momarlanii sunt oameni mandri care pana acum ceva timp, nici nu concepeau sa povesteasca cuiva strain despre traditiile si obiceiurile lor. Mai aflu ce-i drept si un lucru care nu mi-a placut sa-l aud... La momarlani, femeia cara cele pentru gospodarie in timp ce barbatul ei, fluiera si merge inainte cu mainile-n buzunar... Ei cred foarte mult in povestile cu iele si varcolaci, motiv pentru care la primavara, plec cu usturoiul dupa mine... :))

P.S: Deja, sunt indragostita de Tara Momarlanilor si nici nu am apucat s-o vizitez... Ca printr-o minune, una din verisoarele mamei mele este sotia pictorului Petre Birau si abia astept ca sa ajung acolo la primavara! Ca sa traiesc un vis frumos alaturi de acesti minunati oameni...

Va dedic aceasta Momarlaneasca!

2 comentarii: