luni, 1 martie 2010

Martisorul



Martisorul este purtat la 1 martie de foarte multi dintre noi dar putini stiu care este semnificatia lui. Mi-am propus sa ma documentez asupra temei si iata ce am aflat: In primul rand am inteles ca este o traditie romaneasca (unii carcotasi spun ca defapt ar fi "furata" de la bulgari...) Sa mai facem sapaturi?! In vechime, pe data de 1 martie, martisorul se daruia inainte de rasaritul soarelui, copiilor si tinerilor - fete si baieti deopotriva. Snurul de martisor, alcatuit din doua fire de lana rasucite, colorate in alb si rosu, sau in alb si negru, reprezinta unitatea contrariilor: vara-iarna, caldura-frig, fertilitate-sterilitate, lumina-intuneric. Snurul era fie legat la mana, fie purtat in piept. El se purta de la 1 martie pana cand se aratau semnele de biruinta ale primaverii: se aude cucul cantand, infloresc ciresii, vin berzele sau randunelele. Atunci, martisorul fie se lega de un trandafir sau de un pom inflorit, , fie era aruncat in directia de unde veneau pasarile calatoare, rostindu-se: "Ia-mi negretele si da-mi albetele".

Cu timpul, la acest snur s-a adaugat o moneda de argint. Moneda era asociata soarelui. Martisorul ajunge sa fie un simbol al focului si al luminii, deci si al soarelui.
Firul alb semnifica iarna iar cel rosu semnifica soarele si se spune ca era folosit contra deochiuli si a altor "farmece". De aceea se poarta in piept sau la mana pana la inflorirea ciresilor!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu