sâmbătă, 6 noiembrie 2010

Marrakech...




Una dintre cele mai mari dorinte... este sa vizitez Marrakech, cat mai curand posibil. Pentru asta, ma documentez asupra acestui splendid loc. Cu cat aflu mai multe despre Marrakech cu atat creste dorinta de a ajunge mai repede acolo. Pentru cei care inca nu s-au indragostit de Marrakech, ofer cateva informatii...

Marrakech este un oraș în centrul Marocului, așezat la circa 150 km de coasta Oceanului Atlantic. Are cca 1 milion de locuitori. Este unul din cele mai importante centre turistice din nordul Africii, fiind renumit pentru grădinile și monumentele sale de arhitectură din partea veche a orașului, numită Medina.





Emirul Almoravid Insuf ibn Tastin a ridicat orasul între anii 1062-1070. Așsezarea a fost cucerită de almohazi, care și-au plasat aici capitala intre anii 1147 si 1269. În 1269 a intrat în stapânirea merinzilor care cuceriseră si Fezul cu 20 de ani în urmă. După o perioadă de suisuri si mai ales de coborâșuri, orașul cunoaște o nouă perioadă de înflorire sub dinastia Saidita, incepând din secolul al XVI-lea. Dinastia almoravizilor a construit un ingenios sistem de irigații care udă și astăzi gradinile locului, cele mai cunoscute dintre acestea fiind livada de maslini de la Menara și Gradinile Agdal, fiecare cu o suprafata de peste 500 ha. Almohazii și-au adus și ei contribuția la frumusețea orașului. In secolul al XII-lea au ridicat Moscheea al-Kutubyya al carei minaret înalt de 77 metri este emblema orașului. In 1912, când țara intră sub protectorat francez, Marrakech'ul atrage prin mulțimea de palmieri și plante subtropicale iar, din 1916, începe construcția orașului modern.


În cea mai veche parte a sa – Medina – labirintul de străduțe ascunde vile bogate, palatele sultanilor și câteva dintre cele mai cunoscute bazaruri orientale. Sunt aici de asemenea vechi fortificații din secolul al XII-lea, întinse pe o lungime de circa 12 kilometri. In timpul merinzilor a fost construită moscheea Ben Youssef alături de care se află medresa (școala coranică) având același nume. Medresa a fost construită de Abun-Hassan in secolul al XIV-lea și extinsă apoi, în 1570 de sultanul Abdallah el Chalib din dinastia Saiditilor. Este cunoscută drept cea mai mare școala islamică din nordul Africii având 150 de camere care dau toate intr-o curte interioară.

Restaurantul 'Le Tobsil' este cel mai romantic si mai convingator motiv de a ajunge in Marrakech...


Djernaa el Fna Este piața în jurul căreia se dezvoltă orașul vechi și ar putea fi considerat centrul vital al Marrakech-ului. Nu este cunoscută originea acestei piețe și nici, cu siguranță, originea numelui. Aspectul pieței se schimbă de-a lungul zilei: dimineața și la amiază este locul unui vast targ în aer liber, cu tarabe care vând diferite obiecte(de la stofe, la sucuri de portocale, ou de struz, etc). Spre seară tarabele se retrag iar locul lor este luat de mese cu măncăruri făcute pe moment, iar mai târziu apar și cântăreți.



Marrakech, mon amour!

Sau...

O mie si una de nopti! ;)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu