joi, 22 aprilie 2010

Ziaristii...


„Iaca,nişte papugii,nişte scârţa-scârţa pe hârtie! Îi ştim noi! Mănâncă pe datorie,bea pe veresie,trag lumea pe sfoară cu pişicheluri... şi seara se gătesc frumos şi umblă după nevestele oamenilor să le facă cu ochiul...”zicea I.L.Caragiale despre ziarişti.
Mai în glumă,mai în serios... profilul făcut ziariştilor de către „nenea Iancu” nu diferă foarte mult de cel al unor ziarişti din ziua de azi, dacă aceştia se pot numi ziarişti... Mai corect ar fi să-i numim lingăii din presă şi dumneavoastră stiţi foarte bine cât de mulţi jurnalişti mânjiţi sunt la ora actuală. Ei nu şi-au ales meseria de jurnalist din pasiune şi ţelul lor suprem nu este să informeze corect populaţia ci să facă bani cât mai mulţi , indiferent de mijloace şi intr-un timp cât mai scurt. „Curat murdar!” Lingăii din presă "pupa" cu condeiul mâna care dă mai mult iar bietul cititor până să afle adevărul a şi pus ştampila la votare pe cine nu trebuia. Cine crede că un jurnalist adevărat trăieşte într-o lume paradisiacă, plină de lux, vedete, flash-uri, show-uri, fiţe, se înşeală amarnic. Numai lingăii de presă trăiesc astfel pe când jurnalistul profesionist are bunul simţ ca jumătate din viaţă să o dedice în slujba cititorilor, ascultătorilor, privitorilor lui iar cealaltă jumătate a vieţii o foloseşte pentru a-şi achita chitanţele la gaze, lumină, întreţinere, telefon, cablu, net, şcoala copiilor, o limbă străină... În puţinul timp liber pe care îl mai are la dispoziţie, hobby-urile sale sunt decente şi stârnesc ironiile „băieţilor deştepţi”. Defapt ziaristul adevărat niciodată nu preferă să facă paradă cu banii câştigaţi precum lingăul ci îi investeşte tot în presă, neuitând să-i ajute pe cei la început de drum jurnalistic. Din nefericire în Mass-media românească pe adevăraţii jurnalişti îi poţi număra pe degete. Ziaristul profesionist este exponentul populaţiei, el îşi vinde creierul şi nu imaginea (care oricum se poate fabrica). De asta nu înţeleg reacţia unor paparazzi de a prinde pe nu ştiu ce jurnalist consacrat într-o vestimentaţie oarecare.... Arma jurnalistului este pixul în lupta cu minciuna, cu impostorii aflaţi în posturi înalte care nu urmăresc decat „ciolanul” . Chiar dacă în societatea zilelor noastre predomină oamenii corupţi, mai există totuşi şi oameni de calitate, oameni care nu sunt atenţi la furat, la înghiţit ci au ca scop ajutarea semenilor. Menirea jurnalistului este să-i găsească şi să vi-i prezinte. Prin sinceritatea articolelor sale jurnalistul îşi apropie atât cititorul cât şi pe cel despre care scrie. Sunt mulţi ziarişti care nici nu se documentează despre cei care fac subiectul articolelor lor. Iau date false de pe net sau mai rău... din bârfele pe care le aud. E uşor astfel să intri prin efracţie şi să răscoleşti viaţa unui om. Dacă poţi să faci de râs o persoană publică fie ea şi nevinovată, asta devine o virtute... Multe ziare îşi fac un nume din asta...Vi se pare familiar?

Un comentariu:

  1. "Sunt mulţi ziarişti care nici nu se documentează despre cei care fac subiectul articolelor lor"
    au sărit peste şcoală...şi lucrează dupa ureche..., iar când li se reprosează datele neverificate se scuza cu: asta e tot ceea ce am gasit mai bun!

    RăspundețiȘtergere